Lucky Cats

Lucky Cat kopen? Natuurlijk heeft onze webwinkel Lucky Cats. Je vind ze hier in verschillende kleuren en uitvoeringen en allemaal met hun eigen specifieke betekenis.  

Maneki Neko – de wenkende kat

Deze gelukskatjes worden in het Japans Maneki Neko genoemd. Dit is Japans voor wenkende kat of zwaaiende kat. Wij hebben meer dan 50 soorten Maneki Neko beeldjes, de populaire Lucky Cat sleutelhanger en een aantal Lucky Cat sieraden zoals armbanden met een Lucky Cat bedel en Lucky Cat oorbellen. 

Leuk om te kopen en nog leuker om te krijgen. Ze zijn een origineel relatiegeschenk omdat het de ontvanger geluk brengt.

-- Lucky Touch - het zijn de kleine dingen die het doen! --

Lucky Cats uit Japan en China | Lucky Touch

Lucky Cats geluksbrengers uit Japan en China

De Japanse gelukskatten zijn bekende talismannen, lucky charms, oftewel geluksbrengers van China en Japan. Overal kom je Lucky Cats tegen in Japan: in bussen, in huizen en ook veel in winkeletalages, waar deze “fortune cats” de klanten wenken om binnen te komen. 

Symboliek van de Wenkende Kat

De aller populairste onder de geluksbrengers in het tegenwoordige Japan en China is de Maneki Neko, de "wenkende kat". Van deze talisman zijn kleine versies om op het lichaam te dragen verkrijgbaar en veel grotere Lucky Cats, soms groter dan levensgroot. De zwaaiende kat is bekend uit de Japanse cultuur maar is nu ook in China een gelukssymbool. Wil je een collega of vriend veel geluk in de liefde en rijkdom toewensen dan zijn deze Lucky Cats een origineel cadeau. Het Japans gelukskatje is ook één van de populaire Japanse cadeautjes voor geluk in huwelijk.

De Lucky Cat is niet zomaar een gelukskatje. Volkeren uit China en Japan hebben in de loop der eeuwen diverse betekenissen toebedeeld aan het Lucky Cat porselein. Deze symboliek zie je terug op de Lucky Cats die wij verkopen.

Het wenkende pootje

De beschermende wenkende kat wordt altijd afgebeeld in dezelfde houding: rechtop zittend, waarbij de Lucky Cat één of beide poten ophoudt, alsof hij wuift.

 • Lucky Cat met linker voorpoot omhoog is de originele vorm. De fortuin kat wenkt naar mensen en zorgt zo voor meer bezoek of klanten;
 • De Maneki Neko gelukskat met rechter poot omhoog. Deze zorgt voor meer geld en geluk;
 • De Lucky Cat met beide pootjes omhoog is blij en hij beschermt je huis of bedrijf.

Halsband, belletje, touwtje of slab van de talisman

Maneki Neko's hebben meestal een soort van decoratie rond hun nek. Dit kan een halsdoek, slabbetje, halsband of een rood touwtje met belletjes zijn. Deze items zijn gebruikelijke decoraties bij katten in rijke Japanse huishoudens die tijdens de Edo-periode van 1600 tot 1800 werden gehouden. Rode halsbanden werden gemaakt van een rode bloem en de belletjes werden bevestigd ter decoratie. Dankzij het geluid van de belletjes kon men ook in de gaten houden waar de katten verbleven. Het slabbetje is in de Japanse cultuur een symbool voor bescherming en gezondheid en is terug te vinden bij de bodhisattva Jizo. 

Een bodhisattva is volgens de boeddhistische leer een persoon die door zijn of haar goede daden en leefwijze de verlichting heeft bereikt, maar ervoor gekozen heeft om op aarde te blijven en alle mensen te helpen dezelfde staat van verlichting te bereiken. Beeldjes van Jizo staan vaak bij Japanse heiligdommen en begraafplaatsen.

Ronde gouden munt of langwerpige munt

De Maneki Neko's hebben vaak een ronde gouden munt of langwerpige gouden munt bij zich. De langwerpige munt is een Japanse Koban. Deze staat symbool voor financieel geluk. Daarom zijn veel Maneki Neko's ook spaarpotten. Als je een muntje in de spaarpotkat doet helpt dat om je financiële geluk te laten stromen of om een wens uit te laten komen.

Rood kussentje

Als de Lucky Cat een rood kussentje heeft laat je hem daar comfortabel op zitten. Want als het gelukskatje het goed heeft dan straalt zijn welzijn ook op jou af.

Overige gelukssymbolen

Soms worden er op het porselein nog extra gelukssymbolen geschilderd zoals kraanvogels, bloemen, fruit, vissen, koi karpers, gelukstekens of waaiers. Ook zie je grote Lucky Cats met kittens. Kinderen en kleine katjes zijn ook gelukssymbolen omdat ze symbool staan voor het begin, onschuld, reinheid, puurheid, onbedorven en zonder kwaad zijn. De gelukskat Maneki Neko zie je ook vaak terug op Japans servies.

Lucky Cat helpt onheil afwenden

Als de wenkende gelukskat op het lichaam wordt gedragen als sieraad, dan brengt hij geluk aan zijn eigenaar maar is hij ook in staat om onheil af te wenden.

Symboliek van de Maneki Neko kleuren

Meestal is de Lucky Cat van porselein en beschilderd in traditionele kleuren. De oudere exemplaren zijn dikwijls van hout. De populairste Lucky Cats hebben een witte vacht met kleine zwarte vlekken, en een stomp staartje. Iedere Lucky Cat heeft zijn eigen symbolische kleur en iedere kleur heeft zijn eigen betekenis:

 • De blauwe Lucky Cat verbetert de gezondheid;
 • De roze talisman verstrekt de liefde;
 • De gouden wenkende kat stimuleert rijkdom en voorspoed;
 • De paarse Lucky Cat vervult wensen;
 • De groene Maneki Neko is tegen negativiteit en brengt geluk;
 • De rode Lucky Cat versterkt geluk in de liefde;
 • De witte kat staat voor puurheid en positiviteit;
 • De zwarte Lucky Cat houdt slechte energie buiten de deur.

Maneki Neko legendes

Er zijn meerdere legendes bekend over de Maneki Neko. De eerste legende plaatst de Maneki Neko in de Gotokuji tempel in Setagaya, Tokio.

De tempel te Gotokuji was zeer arm. Hoewel de monniken honger leden deelden zij hun voedsel met hun huiskat. Op een dag zat deze kat aan de kant van de weg buiten de tempel, toen een groep rijke samoerai kwam aangereden. De kat wenkte naar hen en zij volgden hem de tempel in. Zodra de samoerai in het gebouw waren, brak een verschrikkelijke regenstorm los vergezeld van bliksem en donder. Precies op de plek, waar   de samoerai nog hadden gestaan, sloeg de bliksem in. De gelukskat had hun levens gered en zij waren hem onnoemlijk dankbaar. De hevige regen noopte hen een tijdje te blijven schuilen en in die tijd werden zij onderwezen in de boeddhistische leer. Later keerde één van de samoerai terug om godsdienstonderwijs te volgen en uiteindelijk schonk hij de tempel een groot fortuin. Zijn familie werd er begraven en in de buurt van hun graven werd een klein altaar opgericht ter ere van de wenkende Lucky Cat. De betreffende tempel van deze Japanse kat bestaat nog steeds en bevindt zich in Setagaya, een westelijke wijk van Tokio. Het kattenras dat nu in verband wordt gebracht met de legendarische wenkende kat is de Japanse Bobtail. Het hebben van zo'n Japanse kat zou ook geluk brengen.

Een andere legende vertelt het verhaal van een moedige daad van de Maneki Neko. Volgens dit verhaal werd een beroemde vrouw in Yoshiwara bijna aangevallen door een slang. Haar lievelingskat zag het gevaar aankomen en probeerde haar te waarschuwen door zijn poot omhoog te steken, maar het bleef bij die poging en hij stierf. Zij liet een beeltenis van de Lucky Cat snijden uit hout, ter herinnering aan zijn moedige daad. Kopieën van dit houtsnijwerk werden populair als mascottes, om hun eigenaar te beschermen tegen gevaar.