Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Lucky Touch - Donderdag 26 Augustus 2021

   Gelukssymbolen

   Wat brengt geluk? Geluk is het fenomeen waarover velen al decennia over debatteren. Sommigen geloven dat geluk een aangeboren feit is en dat sommigen met geluk worden geboren, eigenlijk een Guus Geluk. Anderen geloven dat je geluk zelf kan creëren door vastberadenheid, een positieve instelling en hard werken. De vraag of geluk echt is of niet is nog steeds onbeantwoord, maar ongeacht of het gewoon bijgeloof is of niet, iedereen wil van tijd tot tijd een beetje geluk ervaren! Dus, welke gelukssymbolen en geluksbrengers zijn er?

    

   In dit artikel:

    

   Wat zijn gelukssymbolen?

   Geluk wordt gesymboliseerd door een breed spectrum van getallen, objecten, planten- en dierenleven en geluksbrengers van over de hele wereld, die allemaal kunnen variëren afhankelijk van de folklore van een cultuur. De betekenis van elk symbool is geworteld in bijgeloof, mythologie, esoterie of religie. Een veelvoorkomend bijgeloof is dat er een niet-gespecificeerd ongeluk zal gebeuren als je een spiegel breekt, zout morst, onder een ladder doorloopt en dat het een teken is dat je pech zal hebben als een zwarte kat je pad kruist. Het getal 13 wordt ook als pech beschouwd en veel liften slaan het getal 13 gewoon over en gaan vanwege dit bijgeloof direct naar 14. Bij Lucky Touch hebben we bijvoorbeeld geen productnummers met het getal 13 erin. Bijgeloof? We nemen gewoon het zekere voor het onzekere.


   Veel mensen zijn dus op zoek naar gelukssymbolen en proberen het geluk op de één of andere manier te beïnvloeden door middel van een geluksbrenger. Hier vind je een groot overzicht van gelukssymbolen en geluksbrengers die wereldwijd worden gebruikt. Bij elk symbool of geluksteken staat een bijpassende beschrijving. Kies een gelukssymbool die het beste past en sta open om geluk te ontvangen.

   Boeddha

   Boeddha is op vele manieren afgebeeld wat vaak een weergave vormt van een bepaalde fase in zijn leven. Hij werd in 566 v. Chr. geboren in de streek Terai in Nepal. Zijn familienaam was Gautama. Zelf noemde hij zich ook wel Tathagata wat het volgende betekent 'hij die het pad van zijn voorgangers volgt'. Bij zijn geboorte kreeg hij de voornaam Siddharta, 'hij wiens doel is volbracht'.


   Nadat was gebleken dat een strenge en reine levenswandel en de bestudering van de leer van anderen niet tot volledige spirituele bevrediging konden leiden, besloot Boeddha zijn zoektocht voort te zetten. UIteindelijk belandde hij in Bodhgaya, en daar, onder een oude bodhiboom ging hij zitten mediteren. Op de negenenveertigste dag bereikte hij volledige verlichting.

   gelukssymbolen - boeddha

   Boeddha wordt in verschillende meditatiehoudingen en handhoudingen afgebeeld. Op het moment dat je een Boeddhabeeld in een ruimte zet, wordt de plek waar de Boeddha staat een focuspunt. Het trekt de aandacht en het is een rustpunt in de ruimte. Boeddha staat voor inzicht, wijsheid en geluk. Je mag een Boeddhabeeld best voor jezelf kopen zolang de koop oprecht is en niet gebeurt vanuit hebberigheid. Maar wat is er leuker om een Boeddha cadeau te geven en zo de ontvanger ervan geluk te wensen.

   Boze oog

   Het "boze oog"-amulet, ook wel bekend als het "boze oog"-amulet, is een populaire talisman in veel culturen waarvan wordt aangenomen dat het beschermt tegen kwaadaardige energie en de vloek van het boze oog.

   Het boze oog is een overtuiging dat iemands blik of jaloerse gedachten iets of iemand kwaad kunnen doen. Het boze oog-amulet is meestal gemaakt van blauw of blauwgroen glas en het ontwerp lijkt op een oog, vaak met een witte of zwarte pupil.

   blauwe boze oog

   Aangenomen wordt dat het amulet werkt door de negatieve energie van het boze oog terug te leiden naar de afzender. Het wordt vaak gedragen als sieraad, opgehangen in huizen of auto's, of gedragen als sleutelhanger of bedel.

   Het boze oog-amulet heeft zijn wortels in oude Midden-Oosterse en Mediterrane culturen, maar het heeft zich over de hele wereld verspreid en is nu populair in veel verschillende regio's en religies. Er wordt aangenomen dat het geluk en bescherming brengt, en het wordt vaak cadeau gedaan aan dierbaren.

   De Bij

   Bijen zijn sinds de oudheid een symbool van rijkdom, geluk en welvaart. Een bij die op je hand landt, betekent dat er geld onderweg is. Als er een op je hoofd terechtkomt, betekent dit dat het succes van jou zal zijn. Bijen vertegenwoordigen vaak welvaart en het dragen van honingbij-charms kan een goede manier zijn om rijkdom aan te trekken. De associaties zijn niet echt moeilijk te zien, gezien hoe ijverig en productief bijen zijn.


   En dames, als je wil weten of je man je heeft bedrogen? Leidt hem langs een bijenkorf. Hij wordt alleen gestoken als hij ontrouw is geweest.


   gelukssymbolen - Bij


   Bijen die je huis binnenvliegen, zorgen ervoor dat er binnenkort bezoek komt. Het doden van de bij betekent dat de bezoeker alleen maar slecht nieuws voor je heeft. Probeer de bij niet naar buiten te forceren, laat het raam gewoon open en hij komt er vanzelf uit. Als je het forceert, kost het je veel geluk.


   Wereldwijd staat de Bij ook voor vlijt en samenwerking en voor sterfelijkheid en wedergeboorte. Bijen staan bekend om hun ijver, "de bezige Bij". 

   Chinese geluksmuntjes

   Chinese Geluksmuntjes zijn rond met een vierkant gat in het midden. Ze vertegenwoordigen zowel de hemel (de cirkel) als de aarde (het vierkant), en daarom worden ze als bijzonder gunstig beschouwd. Er zijn verschillende manieren om deze geluksmuntjes te gebruiken. De muntjes kunnen gebruikt worden als feng shui voor financieel geluk in de privésfeer of voor bedrijfseigenaren.


   Je kunt ze ook met meerdere bij elkaar dragen in groepen van 3, 6 en negen stuks en ze verbinden met een rood lint. Zo activeer je de munten waardoor ze energie gaan afgeven. Plaats de munten met de Chinese karakters naar boven gericht.


   gelukssymbolen - chinese geluksmuntjes


   De meest populaire manier om de geluksmuntjes te gebruiken, is door ze in de portemonnee of in je broek-/ jaszak te dragen. Meestal zijn het 3 munten gebonden in een rood lint, maar je kunt ook een aantal muntjes bij elkaar los in de zak of portemonnee doen.


   Als je een bedrijf hebt kun je de Chinese geluksmuntjes volgens de Chinese feng shui leer op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ze gebruiken wanneer je bij een prospect of klant bent, of ze in de winkel of zaak aan binnenkant van de voordeur leggen, bij de telefoon of in de kassalade. Daar waar klantcontact is of waar financiën in het spel zijn, daar brengen de muntjes financieel geluk.

   De draak

   Draken zijn in het verre oosten in het algemeen gelukbrengende symbolen. Het verband tussen de draak en waakzaamheid wordt aangetoond in de vele sages waarin draken optreden als bewakers met de kennis van een orakel. De draak is als schrikbeeld een populair embleem van strijders en een symbool van macht. 

   gelukssymbolen - draak

   In Azië, vooral in China, symboliseert de draak vruchtbare ritme van de natuurlijke elementen, vooral de regenbrengende kracht van het onweer. Dit wordt vaak afgebeeld als een parel in de bek van de draak. Vandaar de regen symboliek van de papieren draken die in de processies onder begeleidend vuurwerk worden meegedragen tijdens het lentefeest op de tweede dag van de tweede Chinese maand.


   De vijfklauwige turkooizen draak Lung was het zinnebeeld van de Han Dynastie en symboliseert het actieve yang principe, het oosten, de rijzende zon, vruchtbaarheid, blijdschap en de gaven van spirituele kennis en onsterfelijkheid. 

   Edelstenen

   Veel edelstenen zijn samengesteld uit één of meerdere kristallen of zijn gesteenten. De verschillende soorten edelstenen hebben allemaal een eigen werking en betekenis. De nabijheid van edelstenen kan je energie doen toenemen, je beschermen, het vertrek waarin je je bevindt reinigen, rijkdom aantrekken, liefde in je leven brengen, zorgen voor balans in je leven of hebben een genezende werking. Edelstenen worden ook veel gebruikt bij meditaties. 


   gelukssymbolen - edelstenen


   Edelstenen (kristallen) zijn te gebruiken als hulpmiddel om te genezen of om een omgeving te versterken, maar kunnen ook als sieraad worden gedragen. De stenen hebben invloed op de fysieke, emotionele, geestelijke, psychische en spirituele niveaus van het bestaan. Ze brengen bijzondere kwaliteiten naar voren en openen de poort naar spiritueel inzicht, welvaart en geluk. 

   Edelstenen hebben een bewustzijn waardoor ze onderling verbonden zijn, waar ze zich ook bevinden. 

   Gelukspoppetjes

   Gelukspoppetjes worden gebruikt als talisman. Men zegt dat wanneer je deze kleine talisman bij je draagt, dat het poppetje je geluk brengt, positive energie stimuleert en goede krachten aantrekt. De bekendste zijn de Chinese gelukspoppetjes, maar er zijn tal van andere gelukspoppetjes die voor diverse gelegenheden gebruikt kunnen worden.


   Deze geluksbrengers worden wereldwijd door mensen bij zich gedragen tijdens bijvoorbeeld een examen, bij een date, door commerciële mensen die naar een potentiële nieuwe klant gaan en vele andere gelegenheden waar men wel wat geluk kan gebruiken.


   gelukssymbolen - gelukspoppetjes


   Gelukspoppetjes zijn ook leuke weggevertjes en uitdeelcadeautjes. Wil je meer weten over gelukspoppetjes? Bekijk dan onze pagina over gelukspoppetjes.

   Klavertje vier

   Het klavertje vier is een oud Iers symbool van geluk dat voortkomt uit de folklore. De legende verteld dat de Celtics geloofden dat de klaver hen zou helpen feeën te zien en boze geesten af te weren. Een beschrijving uit 1869 zegt dat klavertjes vier in de nacht, tijdens de volle maan, werden verzameld door tovenaars. De eerste verwijzing naar geluk zou kunnen zijn van een 11-jarig meisje, dat in een brief uit 1877 aan St. Nicholas Magazine schreef: "Hebben de feeën ooit in je oor gefluisterd, dat een klavertje vier geluk bracht aan de vinder?


   gelukssymbolen - klavertje vier


   Het klavertje vier is een zeldzame variant van het gewone klavertje drie. Omdat ze zeldzaam zijn is het vinden van een klavertje vier bijzonder. Een klavertje 4 is sinds de middeleeuwen al een geluksbrenger en brengt geluk aan degene die hem vindt.


   Betekenis van de blaadjes:

   • Het eerste blaadje is voor hoop.
   • De tweede voor geloof/vertrouwen.
   • Het derde blaadje voor liefde.
   • De vierde voor geluk

   Kokeshi en Kimmidolls

   Kokeshi Dolls zijn Japanse gelukspoppetjes. De Japanse Kokeshi hebben een speciaal design. Ze hebben geen armen en benen. De geschiedenis van de traditionele Kokeshi stamt uit het begin van de 19e eeuw, in de noordelijke regio van Japan, bekend als Tohoku, een gebied dat bestaat uit zes provincies (Ken): Aomori, Akita, Iwate, Yamagata, Miyagi en Fukushima. Miyagi wordt beschouwd als de eigenlijke geboorteplaats van de Kokeshi-pop, die nu wordt beschouwd als de archetypische popvorm van Japan.


   gelukssymbolen - kokeshi dolls


   Kokeshi dolls zijn gemaakt om te voldoen aan de wens van kinderen om iets te hebben waarmee ze kunnen spelen en om historische elementen te bevatten die ouders aan hun kinderen wilden doorgeven. De traditionele Kokeshi worden door echte kunstenaars gemaakt en zijn wereldwijd populair onder kinderen, volwassen en verzamelaars.


   De meningen lopen sterk uiteen over de betekenis van kokeshi-poppen en hun spirituele betekenis. De meeste interpretaties zijn gecentreerd rond kinderen, waarbij sommigen geloven dat kokeshi de wens voor een gezond kind vertegenwoordigt, en anderen dat ze kinderen dichter bij de berggeesten brengen. Veel mensen zijn het er ook over eens dat ze oorspronkelijk werden uitgewisseld als teken van vriendschap, met daarin verborgen berichten. De Kokeshi is daarnaast een echte geluksbrenger voor degene die hem in bezit heeft.


   Kimmidolls zijn de moderne variant op de Kokeshi dolls.

   Het lieveheersbeestje

   Wist je dat wanneer je een Lieveheersbeestje ziet of wanneer hij op je af komt vliegen, dat hij geluk brengt? De persoon kan dan slagen in de liefde, mooi weer hebben, financieel succes ervaren of gewoon een andere gewenste wens ontvangen. Sommige culturen gaan ervan uit dat een lieveheersbeestje op je land geluk brengt, of dat wat een lieveheersbeestje op je landt, zal worden vervangen door een verbeterde versie.


   gelukssymbolen - lieveheersbeestje


   Feng shui, de kunst van het inrichten van ruimtes voor een optimale stroom van energie, bevat vaak het lieveheersbeestje-symbool. De Germaanse naam van het lieveheersbeestje is, Freyafugle, vogel van de godin Freya. Later werd het onze lievevrouwebeestje of lieveheersbeestje. Het kevertje kent vele namen zoals hemelbeestje, ingeltjse (engeltje) of zonnekoekje.

   Het zevenstippelige lieveheersbeestje zou de zeven vreugden en zeven smarten van de Maagd vertegenwoordigen.

   Maneki Neko of Lucky Cat

   De allerpopulairste onder de geluksbrengers in het tegenwoordige Japan is de Maneki Neko ofwel de "wenkende kat". Er worden enorme aantallen van dit beschermende figuurtje verkocht. In Japan kom je ze overal tegen, in bussen, in huizen en ook veel in winkeletalages en bij restaurants waar ze de klanten wenken om binnen te komen. Oorspronkelijk komt de Lucky Cat uit Japan maar ook in China is het nu een gelukssymbool. Wil je iemand veel geluk en rijkdom toewensen, dan zijn deze Lucky Cats een origineel cadeau.


   De Lucky Cat heeft veel verschillende gelukssymbolen en meestal is hij van porselein en beschilderd in traditionele kleuren. De oudere exemplaren zijn dikwijls van hout. De populairste zijn in het goud of wit van kleur. Elke kleur heeft een eigen betekenis.


   Ook is er een symbolisch verschil tussen welke poot hij omhoog doet:

   • Linkerpoot omhoog (originele vorm), de gelukskat wenkt naar mensen en zorgt zo voor meer bezoek en klanten.
   • Rechterpoot omhoog zorgt voor meer geld en geluk.
   • Beide pootjes omhoog betekent dat de kat blij is en je huis of bedrijf beschermt.


   gelukssymbolen - maneki neko - lucky cat


   De Legendes van de Lucky Cat

   De tempel te Gotoku-ji was zeer arm. Hoewel de monniken honger leden deelden zij hun voedsel met hun huiskat. Op een dag zat deze kat aan de kant van de weg buiten de tempel, toen een groep rijke Samoerai kwam aangereden. De kat wenkte naar hen en zij volgde hem de tempel in. Zodra de Samoerai in het gebouw waren, brak er een verschrikkelijke storm en regenbui los, vergezeld van bliksem en donder. Precies op de plek waar zojuist de Samoerai nog hadden gestaan, sloeg de bliksem in. De kat had hun levens gered, iets waarvoor zij onnoemelijk dankbaar waren. De hevige regen noopte hen een tijdje te blijven schuilen en in die tijd werden zij onderwezen in de boeddhistische leer. Later keerde een van de Samoerai terug om godsdienstonderwijs te volgen en uiteindelijk schonk hij de tempel een groot fortuin. Zijn familie werd er begraven en in de buurt van hun graven werd een klein altaar opgericht ter ere van de wenkende kat.


   De betreffende tempel bestaat nog steeds, maar is opgeslokt door westelijke voorsteden van Tokyo. Desondanks is het een populair oord voor degenen die willen bidden voor hun katten en het kattenaltaar wordt regelmatig versierd met bloemenslingers en offers. Het kattenras dat nu in verband wordt gebracht met de legendarische wenkende kat is de Japanse Bobtail. Het hebben van zo'n kat zou ook geluk brengen.


   Andere legende van de Lucky Cat

   Volgens sommige schrijvers is de populariteit van de wenkende kat op iets heel anders gebaseerd. Volgens dit verhaal werd een beroemde vrouw in Yoshiwara bijna aangevallen door een slang. Haar lievelingskat zag het gevaar aankomen en probeerde haar te waarschuwen door zijn poot omhoog te steken, maar het bleef bij die poging en hij stierf. Zij liet een beeltenis van hem snijden uit hout, ter herinnering aan zijn moedige daad. Kopieën van dit houtsnijwerk werden populair als mascottes, om hun eigenaars te beschermen tegen gevaar.

   Yin Yang

   Yin Yang staat voor balans en is één van de meest bekende gelukssymbolen. Evenwicht en balans zijn de basisbegrippen van het universum, waarin Yin en Yang de oerbeginselen zijn. Neemt de een af, dan neemt de ander toe. Nooit is iets helemaal Yin of helemaal Yang. Ze trekken elkaar aan en stoten elkaar af. Extreem Yin gaat over in Yang, te veel Yang gaat over in Yin. De beweging brengt evenwicht en balans.


   gelukssymbolen - yin en yang


   Het begrip polariteit vormt de kern van de taoïstische filosofie, maar moet niet worden opgevat als een conflict. Het gaat juist om evenwicht, dat alleen kan worden bereikt als alles zijn tegengestelde heeft. En dus bestaan leven en dood, licht en donker, goed en kwaad, positief en negatief, eb en vloed en mannelijk en vrouwelijk naast elkaar, als onderdelen van hetzelfde systeem. Wie de ene helft weghaalt, zou ook de andere vernietigen.

   Nieuwtjes, Tips en Weetjes

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »